Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig övervärlden tog den sitt svenska namn med sig på resan.Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighettill pizzan – lika framgångsrik i olika matkulturer världenöver. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenskaköket som i det ryska italienska isländska och amerikanska köket.Kålrotsakademien som bildades år 2015 tog som sinförsta uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerandekulturhistoria och mångfald. På några år har grönsaksdiskens mest försummade rotfrukt gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingrediens på många lyxkrogar och har till och med serverats på Nobelmiddagen. När Mathias Dahlgren öppnade en nyskapande vegetarisk fine-dining-restaurang på Grand Hotel i Stockholm fick den självklart namn efter kålroten – Rutabaga!Boken du håller i handen är en hyllning till kålroten ochdess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotensuppkomst kulturhistoria odling styckning mångfaldoch gastronomiska praktik.Vi lovar en gastkramande upplevelse!
Läs mer om Underbara kålrötter