Tunnbrödet : en läcker historia

Tunnbrödet : en läcker historia

GOURMAND AWARDS 2019. ÅRETS SVENSKA MÅLTIDSLITTERATUR 2019. Den svenska tunnbrödskulturen är rik och unik – och nu är den äntligen dokumenterad! Tunnbrödsakademin presenterar det första samlade verket om Sveriges tunnbrödskultur: Tunnbrödet – en läcker historia. Boken har förord av bagar- och konditormästaren Jan Hedh och är en kartläggning i text och bild en resa genom Tunnbrödssverige med exempel på hur tunnbröd bakas och äts från Karesuando i Lappland till Malmö i Skåne. Boken har fått priset Gourmand Awards 2019 – Winner Sweden i kategorin Food Heritage (matarv) och dessutom silver i Gourmand Awards International 2020 i samma kategori samt utmärkelsen Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 i kategorin Matbröd. Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda kavelgris gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd både i bagarstugans vedeldade ugn och på elhäll eller i hushållsugnen hemma i köket.  De nödvändiga bakredskapen presenteras liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt. Tunnbrödet – en läcker historia är en hyllning till den svenska brödtraditionen och en påminnelse om lyckan att äta nybakat tunnbröd med en klick smör! Baka smaka njut!

Läs mer om Tunnbrödet : en läcker historia

Tunnbrödet : en läcker historia

Historia & Arkeologi

Hitta Historia & Arkeologi även hos:





Rulla till toppen