Ni vet den där potatisen som alltid blir över? Den där lilla decilitern ris som är för lite för bara en portion men som känns så jobbig att slänga? Överflöd eller ej, i Sverige slänger vi 28 kilo ätbar mat per person och år. Dåligt för miljön, och dåligt för plånboken. Dags att göra något åt saken!Amanda Hellberg och Eveline Johnson, personerna bakom bloggen Våra oköttsliga lustar, har gjort kokboken som du saknat när du stått med den där enda potatisen. Alternativt när du står där utan potatis och bara har ett, till synes, ekande tomt kylskåp. I den här boken hittar du recept på maträtter som med fördel lagas på rester. Här finns också recept på skåprensarmat och många smarta tips på hur du sparar och utnyttjar varenda smula av maten som någon odlat, vattnat, skördat, packat, fraktat, sålt och som du till slut betalat för och burit hem. En enda lång kedja av fantastiskt samarbete mellan sol, jord och människa ska väl ändå inte sluta i en soppåse? Så, sluta se rester som något tråkigt, se dem som råvaror och som möjligheter! Spara potatisen, lägg riset i en burk och frys varenda ostskalk, för det kan bli fantastisk mat av det. Igen!
Läs mer om Ta tillvara : 53 vegetariska resträtter som gör miljö och plånbok glada
Hitta oklassificerat även hos: