’Recepten är mycket bra och passar både målgruppen och andra hungriga matälskare som vill äta mer miljösmart. Betyg 4 av 5.’ BTJ Erika Storme Martinger Bli klimatsmart i köket! En tredjedel av en persons klimatavtryck kommer från maten. Men det finns en hel del du själv kan göra för att minska din påverkan på planeten. I den här boken hittar du recept som är klimatsmarta enkla och nyttiga. Klimatsmart betyder ofta även hälsosamt – eftersom vi behöver äta mer mat från växtriket och dra ner på köttet för att gynna klimatet. Och det som är bra för klimatet gynnar ofta även plånboken! Recepten går under olika teman som bönor rotfrukter kål och 50/50 (där maten består av hälften vegetabiliska och hälften animaliska produkter). Exempel är rödbetspizza bianco bönköttbullar frijoles och tagliatelle med gulbetor. Förutom recept hittar du även konkret hjälp med att handla grönare. Vad innebär det egentligen när maten är klimatsmart? Vilka matvaror bör man prioritera att köpa? Hur ska man tänka kring kött? Hur kan man handla efter säsong? Boken hjälper dig att navigera både i matbutiken och hemma i köket. ANN-CATHRINE JOHNSSON är utbildad kostrådgivare och journalist med inriktning mot medicin kost och hälsa. Hon skriver regelbundet i SvD. LENA DJUPHAMMAR är fotograf och grafisk formgivare. Hon har gett ut flera kokböcker bl a Bättre hälsa med bönor med Ann-Cathrine Johnsson.
Läs mer om Studentköket : klimatsmart