Skrinnarens guide till Stockholms skärgård : världens bästa skridskoåkning – från Skutskär till Oxelösund

Skrinnarens guide till Stockholms skärgård : världens bästa skridskoåkning – från Skutskär till Oxelösund

Stockholms skärgård är världsunik. Bara i Östersjön kan man skrinna över oändliga isvidder bland spridda ögrupper märkligt svävande i horisonten. Endast här är salthalten just rätt, läget tillräckligt nordligt för isbildning men utan överdriven kyla eller för mycket snö, samtidigt som öarna förankrar isen så att den inte driver iväg. Författaren Mårten Ajne har bearbetat mer än femtio års is- och väderdata och kombinerat detta med egen och skridskoklubbarnas erfarenheter. I resultatet framträder hur Stockholms skärgård isläggs steg för steg, presenterat för 39 olika områden från Oxelösund i söder till Skutskär i norr. Stort fokus ligger på bokens specialgjorda kartor som visar den bedömda frysordningen i numrerade och färgade zoner, fartygsrännor, ytströmmar, strömställen, tillflöden, råkar, uppbrytningsgränser och övriga isvarningar. Läsaren får också förslag på färder under olika isläggnings­skeden med lämpliga startplatser, sevärdheter, rastställen och förbindande promenader. Mårten Ajne har åkt skridsko i fyrtio år och i varje hörn av Upplands och Sörmlands skärgårdar. Han har mer än tjugo års erfarenhet som israpportör och färdledare för Stockholms skridskoseglarklubb. Tidigare har Mårten Ajne skrivit skridskoguider för Mälaren och sjöarna i östra Svealand, den poetiska och vackra coffee table-boken Vintervatten samt referens­verket Stora boken om långfärdsskridsko. Skrinnarens guide till stockholms skärgård ingår i en serie om tre böcker som beskriver skridskovatten kring Mälardalen, Stockholm och skärgårdarna på ostkusten. Antal

Läs mer om Skrinnarens guide till Stockholms skärgård : världens bästa skridskoåkning – från Skutskär till Oxelösund

Skrinnarens guide till Stockholms skärgård : världens bästa skridskoåkning – från Skutskär till Oxelösund

Sport & Fritid

    Hitta Sport & Fritid även hos:





Rulla till toppen