Följ med Maria Österåker och hennes familj i deras självhushållande vardag på en liten gård i Österbotten. Maria målar upp en realistisk bild över vad som är viktigt att tänka på, hur man prioriterar och vad som ger bäst resultat. Hon börjar med förutsättningarna – bor du på en gård kanske du kan bereda en rejäl bit mark för odling och djurhållning, bor du i stan kan du börja småskaligt med groddning, vattenodling i fönstret och tillverkning av egna, miljövänliga hushållsprodukter. Vi kan alla göra något för att bli mer självhushållande. Maria skriver roligt och engagerande och delar frikostigt med sig av misslyckanden, hårt förvärvade erfarenheter och triumfatoriska ögonblick då familjen har nått nästa mål i strävan att leva mer på mindre. Bokens huvudkapitel är Skapa möjligheter, Bruka jorden och odla, Skaffa djur, Tänk kosmetika och hushållsprpdukter och slutligen Komma vidare. Maria börjar med att kavla upp ärmarna och förbereda den viktiga jorden, anlägga olika typer av kompost, bygga växthus, skapa förvaringsutrymmen och ta hand om virke. Odling och hur man förvarar och tar vara på skörden är bokens mest omfattande kapitel. Att hålla djur och hur slakten går till är viktiga moment för en självhushållare och i det här kapitlet får vi också veta hur man bevarar skinnet och bygger en rökugn. Biodling avhandlas naturligtvis och hur man får till sin egen honung. Boken är full av vackra stämningsbilder men också sakliga steg-för-steg bilder. Dessutom finns ritningar på de tekniska projekten. Den innehåller massvis av recept och sammanfattande faktarutor. Det är en bok som inspirerar alla med drömmar om självhushållning men fungerar också som en manual för den som kommit en bit på vägen.
Läs mer om Självhushållning i praktiken