DET SKRIVS HUR mycket som helst om vad vi borde äta. Dieterna avlöser varandra. Trenderna på krogen likaså. Det ges ut en kokbok om dagen. Om det vi faktiskt väljer att äta finns mycket mindre nedtecknat. I NU ÄTER VI! sätter Jenny Damberg gaffeln i vår moderna mathistoria. Här skildras hur hamburgare smörgåstårta Fyra små rätter kebabpizza tacos och sushi först tog plats – och de oftast helt okända kockar som introducerade dem i Sverige. Här undersöks svenskarnas outtröttliga kärlek till sourcreamchips och hur makaronernas koktid kunde gå från sextio till tre minuter. Här finns skolmaten man önskar att man kunde glömma (potatispizza) lanseringarna som floppat (banankaviar) – och rätterna som fastnat och förändrat våra matvanor. Här tecknas också historien om svenska statens bana som krögare – en verksamhet som först avsåg att stävja fylleriet men så småningom kom att omfatta såväl striptease som importen av Pizza Hut till Sverige.
Läs mer om Nu äter vi! – De moderna favoriträtternas okända historia
Hitta Historia & Arkeologi även hos: