All mat i den samiska kulturen är näringsrik och fungerar som en naturlig medicin för både kropp och själ. Greta Huuva förkroppsligar passionerat denna filosofi genom sitt arbete som samisk kock, som modern medicinkvinna, och som samiska matambassadör. Underlaget till denna bok är baserat på Gretas exceptionella kunskaper om mat och matlagning, samt hennes användning av nästan bortglömda växter och örter från den samiska världen. Greta Huuvas engagemang går långt utöver bevarandet av kunskap, och kännetecknas av en önskan att förmedla sin visdom till kommande generationer. Samisk kultur gömmer en skatt av kunskaper och traditioner om hur man tar tillvara och använder det som växer och lever i fjällvärlden. For Greta Huuva är detta levande kunskap. Hon växt upp i renskötarfamilj i Tornedalen. Farmor lärde henne allt som hörde till ett traditionellt renskötarhushåll. Skolan satte punkt för dett livet. Greta Huuva beskriver hur hon bytte språk, kläder och matkultur och först efter många år hittade tillbaka. Hon har sedan på olika sätt arbetat med samisk kultur, i Jokkmokk på Ajtte-museet, på Samernas utbildningscentrum med samisk matkulturutbildning och som matambassadör for Sapmi. Hennes liv och arbete med familj och besökare beskrivs, likaså hennes kunskaper i matlagning och användning av örter, okså som medicin, samt receptsamling. En vid och inspirernade inblick i samisk kultur, rikt illustrerad med foton BTJ – Bibliotekstjänst
Läs mer om Naturen är mitt kök : den hälsosamma samiska matkulturen