”Rapunkelklocka är en vacker, tvåårig växt med höga smäckra stänglar fyllda av lilablå klockor. De späda blad som kikar fram under våren är en verklig delikatess. Också rötterna kan skördas på våren, även om hösten kanske är den vanligaste skördetiden”. Citatet om den numera bortglömda köksväxten rapunkelklocka kommer från kapitlet om 1600-talets köksträdgårdar i Sverige. Här beskrivs även sockerrot och haverrot liksom de då fascinerande nyheterna majs och potatis – fast då kallades de Turkiskt vete och Artiskocker aff Virginien. Köksträdgårdens historia är mångtusenårig och rymmer allt från enkla kålgårdar till praktfulla stilanläggningar, viktorianska odlingsorgier och nutida cityodlingar i pallkrage. Mångfalden speglas i boken samtidigt som äldre grönsakssorter och gamla odlingstekniker såsom spaljering och drivning lyfts fram. Omfattande växtlistor, ritningar och foton för varje epok kompletterar texten. Boken är en kunskaps- och inspirationskälla för dagens köksväxtodlare att ösa ur, vare sig man odlar på fönsterkarm, balkong, innergård, i koloni eller villaträdgård. Också de läsare som är intresserade av kulturhistoria, arkeologi och konsthistoria har mycket att hämta. Detta är den tredje reviderade och utökade upplagan av Köksträdgårdens historia. Första upplagan utkom 2002 och då på Signums bokförlag i Lund. Marie och Björn Hansson har gett ut flera kritikerrosade böcker, bl a standardverket Perenner och den prisbelönta Kryddväxter. ”Personligt och med stor kunskap får vi följa med på en resa genom tiden i köksträdgårdens historia.” Nyhetsmorgon TV4 ”Det är inte svårt att bli inspirerad till egna stordåd i täppan, bara att sätta igång. Men det räcker fullständigt att läsa den här boken som en roman … den är tillräckligt spännande.” Odla.nu
Läs mer om Köksträdgårdens historia