Kok-konsten som vetenskap och konst

Kok-konsten som vetenskap och konst

Han kallades för Hötorgskungen, där han under decennierbodde med utsikt över torgets salustånd och torgmadameri huvudstaden. Han betraktade haren som de öppna fältens fyrbenta filosof. Han visste hur en grävling skulletillagas och han uppskattade högt den smakliga kalkonen.Charles-Emil Hagdahl (18091897) var och har förblivitett kunskapsorakel och en föregångare genom sitt verk Kok-konsten som vetenskap och konst. Efter tio års mödautkom första upplagan av denna tusensidiga klassiker1879, med 3 000 recept, 350 illustrationer och miniessäerom föda, drycker, bordsskick, redskap, kostsammansättning,djurhållning och allt annat som har att göramed vår mat. Hans credo var »renlighet, renlighet«. Alltkryddat med försvarliga nypor av bildning och humor,skrivet av en världsman som ville skapa en motsvarighettill de stora franska matskribenternas verk Carême,Brillat Savarin, Dumas.I denna nya utgåva får läsaren en initierad och fylligbakgrund till Hagdahl och hans matuniversum liksom till de många upplagornas historia. Matforskaren tillika preses i Måltidsakademien Håkan Jönsson skriver i sin inledande text: » hans kokbok har det som mycket av måltidslitteraturen saknar, nämligen ett innehåll som tilltalar intellektet och inte bara tillhandahåller manualer att kopiera«.

Läs mer om Kok-konsten som vetenskap och konst

Kok-konsten som vetenskap och konst

oklassificerat, Övrigt

    Hitta oklassificerat även hos:





Rulla till toppen