Att socker i någon mån är skadligt för vår hälsa, har vi insett en längre tid. Däremot har vi ännu inte insett hur enormt omfattande sockrets skadliga effekter är. Socker frikänns fortfarande i många sammanhang, i allt för hög grad. Gary Taubes ställer därför socker inför rätta. BROTTET består av att ha orsakat en rad epidemier av allvarliga och ofta dödliga sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdomar, cancer, stroke och Alzheimer. Enligt vissa forskare har socker tagit livet av fler människor i förtid än vad cigaretter och alla krig gjort tillsammans. DEN HUVUDMISSTÄNKTE, socker, är en blandning av ungefär lika delar fruktos och glukos, som återfinns i sackaros (strösocker) och fruktosrik majssirap, ingredienser som är vida spridda i vår kost, inte bara i uppenbart söta livsmedel som godis och läsk. ANKLAGELSEAKTEN, boken Bevisen mot socker, presenterar det vetenskapliga underlag som krävs för en fällande dom i målet. ÅKLAGAREN, Gary Taubes, har tre gånger tilldelats USA:s förnämsta pris för vetenskapsjournalistik, Science in Society Journalism Award.Om våra samhällen väljer att ’gå på åklagarens linje’, blir den logiska följden att vår sockerkonsumtion drastiskt måste skäras ned och att socker måste definieras som en giftig substans.OM FÖRFATTARENGary Taubes är vetenskapsjournalist. Han har tidigare utgivit böckerna Varför blir vi feta? (2011) och Good Calories, Bad Calories (2008). Gary Taubes är medgrundare av och vetenskaplig rådgivare åt Nutrition Science Initiative (NuSI.org) och skriver för tidningar som Discover och Science. Hans texter har även publicerats i New York Times Magazine, The Atlantic och Esquire samt i antologin The Best of the Best American Science Writing (2010). Gary Taubes har tre gånger tilldelats priset Science in Society Journalism Award av National Association of Science Writers.OM BOKEN’En bok som verkligen inte sockrar budskapet. En oerhört välresearchad anklagelseakt.’ New York Times’Ett mäktigt vapen mot framtida desinformation.’ Wall Street Journal’Ingen journalist har haft större inflytande på vår diskussion om nutrition än Gary Taubes.’ Michael PollanUTDRAG UR BOKENKonsekvenserna av brotten som sockret misstänks för går långt bortom diabetes. Överviktiga och diabetiker har större risk att utveckla fettlever och har också ofta högt blodtryck samt högre risk för hjärtsjukdomar, cancer och stroke, liksom för demens och kanske även Alzheimers sjukdom. Dessa så kallade västerländska välfärdssjukdomar ansamlas ofta i kluster, både i befolkningar och hos enskilda patienter.Alla de här sjukdomarna har nu kopplats till ett tillstånd som kallas insulinresistens, den grundläggande defekten vid typ 2-diabetes och kanske även fetma. Således finns det en tänkbar risk, att det som orsakar en av de här sjukdomarna, är orsaken till alla. Om socker och fruktosrik majssirap är orsaken till fetma, diabetes och insulinresistens, utgör de också den mest sannolika kostfaktorn som utlöser de andra sjukdomarna.
Relaterade produkter
Bergenströms ba¨sta : billigt och hur gott som helst.
Billigt och hur gott som helst handlar om hur man…
Andra världskriget 1939-1945
Händelserna under kriget skildras sedan detaljerat: i Europa, i Sovjetunionen,…
Mickes söta
Välkommen på ett storslaget kaffekalas där mästerkocken och matfilosofen Michael…
Mindfulness för alla dagar
Ta till vara varje dag med hjälp av mindfulness. Den…
Hälsa & Folkbildning, Andra Boken
Författaren och samhällsdebattören Stefan Whilde tillsammans med Jane Hansson på…
Den Lilla Sjörövarboken
Den lilla sjörövarboken av den Finlandia Junior nominerade författaren Ville…
Sara – Mazahr Makatemeles liv i 1800-talets Sydafrika och Kalmar
På Södra kyrkogården i Kalmar finns en oansenlig gravsten med…
100 recept utan kött och fisk
Mat kan vara oerhört smakfull och tilltalande utan vare sig…
Baka drömgott med LCHF
Unna dig nybakade frallor, läckra pizzor och ljuvliga tårtor. Här är boken…
Svängkören
Den här antologin innehåller inte mindre än 39 svängiga låtar…
Kemi för frisörer: Nödvändig kunskap för att bli en duktig frisör
Denna bok riktar sig till blivande frisörer inom gymnasieskolan. Men…
Supersoppor
Enkla men variationsrika soppor med basingredienserna grönsaker, spannmål, nötteroch buljong.…
Här tittar vi på fåglar : Sveriges bästa fågellokaler
För första gången på över 25 år finns nu en…
En god morgon : härliga frukostar för en bra start
För kostrådgivaren Anja Forsnor är frukosten favoritmålet på dagen. I…