Bryggmästarens långa ölresa

Bryggmästarens långa ölresa

  Hur verkar humlekottarnas lupulin? Hur hanteras malten? Vikten av bra vatten jästens hemliga kultur ölets färg den korrekta skumkronan i glaset. Förpackningens och etikettens betydelse och så mycket mera. Det vet bryggmästare Matz Krantz allt om. Han skriver om när staten upptäckte ölet som inkomstkälla genom beskattning vilka skyddshelgon som bryggarna en gång i tiden åkallade. Inte minst berättar han om sina erfarenheter från olika länders bryggerier och dryckesvanor. I Bayern dricker man mest öl i världen 225 liter per person och år i Sverige nöjer vi oss med cirka 50 liter. I bland annat Tjeckien Belgien Polen Tyskland och USA är motsvarande siffra 100 liter. Mats Krantz har levt ett gott och innehållsrikt liv i ölets tecken. I denna illustrerade volym gör han både många nedslag i den skummande dryckens mångtusenåriga historia och i sin egen handfasta yrkeskarriär från golv till direktörsstol i bryggerier hemmavid och internationellt. Han är således både tillverkare och användare av det som han producerat genom decennierna. Mats Krantz har under hela sitt yrkesliv arbetat med att framställa drycker i synnerhet öl i alla former men även läskedrycker som Coca-Cola. Yrkeslivet tog sin början i Göteborg fortsatte med praktik i Tyskland och Danmark sedan tvåårig bryggmästarutbildning i Köpenhamn. Därefter följde en rad befattningar på svenska och utländska bryggerier bland annat femton år i Ryssland och Baltikum.  

Läs mer om Bryggmästarens långa ölresa

Bryggmästarens långa ölresa

Historia & Arkeologi

Hitta Historia & Arkeologi även hos:





Rulla till toppen